Aug 11
2013

Hvad er linux? Hvad er OS og GUI?

one_dimensional_win_mac_osMicrosoft Windows og Apple’s Mac OS følger groft sagt en streng i sin udvikling. En ny OS version følger efter den forrige OS version. Fx Windows 8 efter Windows 7.

multi_dimensional_linuxLinux er et operativ system, som Windows og Mac OS, og har udviklet sig i mange retninger, hvad angår formål og anvendelse, og spreder sig derfor ud i verden langs mange strenge. Hver udviklingsstreng kaldes en distribution.

En Linux distribution kan opdeles i to dele – OS og GUI. OS delen er den del der udføre alt arbejdet i maskinrummet, mens GUI (Graphical User Interface) tilbyder et grafisk baseret kontrolpanel til brugeren af det aktuelle OS.

Fx kan brugeren åbne sin egen mappe i OS:

home_mappe_term

Eller via GUI:

home_mappe_gui

GUI gør det tilsyneladende nemmere for brugen at bruge OS. Prisen for denne nemhed er at brugen langt fra kan gøre alt via GUI.  GUI er om vi vil det eller ej en sminket virkelighed, hvor vi kun ser og kan det vi gerne vil se og kunne.

This entry was posted in Operativ System and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.